Κυβέρνηση & Οικονομία

Η δομή της κυπριακής κυβέρνησης είναι δημοκρατική, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα του και ιδιωτικές περιουσίες διαφυλάσσονται από νόμους που ψηφίζονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο αρχηγός του κράτους είναι ο πρόεδρος, ο οποίος εκλέγεται κάθε 5 πέντε χρόνια.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και έχοντας υιοθετήσει το ευρώ από το 2008, η Κύπρος είναι μία από τις πιο
προηγμένες και υψηλού εισοδήματος οικονομίες της περιοχής της Νότιας Ευρώπης/ΜΕΝΑ. Το νομικό του σύστημα, αν και βασίζεται στο Αγγλικό Κοινοδίκαιο, έχει επίσης επιρροές του αστικού δικαίου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η Κύπρος έχει αναπτυχθεί σε ένα κομβικό σημείο παροχής σημαντικών υπηρεσιών για τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες, ναυτιλιακά, νομικής και άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Μετά από περισσότερο από τρεις δεκαετίες αδιάκοπης ανάπτυξης, η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε μετά το 2009. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την έκθεση της Κύπρου στην παγκόσμια ύφεση και την ευρωπαϊκή κρίση. Προβλέπεται ότι, από το 2016, η κυπριακή οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Υπάρχουν επίσης ελπίδες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στις κυπριακές ακτές. Μια κοινοπραξία από τη Noble και Delek ανακάλυψε σημαντικούς πόρους και μεγάλες εταιρείες της βιομηχανίας Total, ENI και KOGAS έχουν επίσης κερδίσει σημαντικές συμβάσεις για εξερεύνηση κυπριακών εδαφών όπου η γεώτρηση βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη.

Colombia Plaza, Λεμεσός
Colombia Plaza, Λεμεσός

Send this to a friend